Bijzondere Asperitas wolken boven Hoogeveen.


Op de laatste dag van augustus 2015 kwamen er in de nacht vele bijzonder zware supercells tot ontwikkeling in zuid en midden Nederland. Ook in Drenthe kwamen er wat kleinere onweersbuien over.
Rond middernacht kwam het geheel steeds dichterbij.

Opvallend waren de ontladingen van wolk naar wolk, die tientallen kilometers lang waren. 

Toen ik na een korte nacht, vanochtend rond negen uur naar buiten keek, verslikte ik me bijna in de koffie. Een zeer zeldzaam prachtig wolkenspel was zichtbaar in het zuidoosten.  Asperitas ! (voorheen bekend asperatus)  Snel sprong ik op de fiets. 
De buienradar laat hier  nog niets zijn om 9.00 uur. 

Het golfde in de lucht

Het was bijna windstil en het bleef lang op één plaats hangen. Deze wolken zijn zeldzaam. Zo zeldzaam dat ze pas sinds 2009 een officiële wetenschappelijk naam hebben. 

180 graden gedraaid lijkt het wel een woeste zee met golven. Misschien is golfwolk wel een mooie Nederlandse naam?

Genieten met een hoofdletter G

Het was een uitgestrekt pakket.

Achter me hoor ik geschreeuw en zie ik mijn dochtertje aan komen steppen. Ze gilde het vanochtend uit van de pijn van de gordelroos maar afleiding doet wonderen bij pijn en mijn enthousiasme schijnt een goed medicijn te zijn. Nog nooit heeft ze zich zo snel omgekleed en gestept.


Een filmpje geeft het weer mooi weer. 

Zorgboerderij Wonderland 

We gaan nog even met de auto op pad, omdat we zien dat schuin boven ons zich ter plekke een flinke bui begint te ontwikkelen. Het bleek voorlopig de laatst ontwikkelde bui van Nederland te zijn. 

Terwijl de wolkentoppen de lucht inschieten zien we een paar ontladingen naar beneden flitsen. . 
9.45 uur Binnen drie kwartier is er een flinke onweersbui ontstaan precies op de plek waar de bijzondere bewolking hing. 
In het bos was het mistig en boven het bos ontstonden wolkjes die van oost naar west trokken. De hogere wolken trokken echter tegengesteld naar naar het noordoosten. Schering noemen we dat. In combinatie met het zeer hoge vochtgehalte en de relatief hoge temperatuur van zo'n achttien graden is het een goed voedingsbodem voor de onweersbui die ter plekke ontstaat..  

Harry van Dijken maakte vanuit Nieuweroord en Hoogeveen een prachtig filmpje die 16 keer versneld een mooi beeld geeft van de verschillende luchtstromingen in de wolken.

Reacties

  1. Wow, Bart, wat mooi, wat mooi en wat mooi....dank voor het delen.....wat aparte wolken. Foto met Alinda...schitterend.....
    Groetjes, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Cool. Bijzondere foto's. Die wolken heb ik gemist.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Benieuwd naar je reactie.

Populaire posts van deze blog

Urban nature & art in en rond een oude fabriek.

Hoogzomer op de Woldberg en in de Eese.

Crop marks in het Drentse land