Op struun in ons eigen achtertuun.

De Pesserma is een noodwaterberging gebied, direct te westen van Stuifzand. Door deze functie is het een dynamisch natuurgebied, dat soms wekenlang voor een groot gedeelte vol staat met water. Het is omgeven door een laag dijkje waarover je helemaal om het gebied heen kan lopen en je kan genieten van een nat natuurgebied met rietvelden en moeras. Een type landschap dat je verder niet veel ziet in zuid-Drenthe. 

Als je heel stil bent, de wind gunstig hebt staan en ontzetend veel geluk hebt, dan heb je zelfs kans dat je hier een statige reebok tegenkomt! 

De komende weken ben ik er vast vaker te zien, want vanaf begin maart gaan de  eerste blauwborsten arriveren. Lopend op het dijkje kan je de mannetjes hoog in het riet of lisdoddes met een verrekijkertje mooi observeren. 
 
Iets minder fotogeniek, maar in februari al in het riet te zien en te horen, zijn de rietgorzen. Het mannetje is goed te herkennen aan zijn zwarte kapje en witte halsring. 


Als ze ver weg blijven en je geen verrekijker bij je hebt, dan zijn al die kleine vogeltjes in het voorjaar voor een geoefende luisteraar ook te onderscheiden aan het gezang van de mannetjes. Een paar jaar geleden maakte ik in de Pesserma dit filmpje waarbij je ook één klein vogeltje ziet die echt iedereen kan herkennen aan zijn gezang; de tjiftjaf. 
Luister, kijk en geniet. 
 
Langs de waterkant kan je, bij het houten bruggetje aan de rand van Stuifzand, de gele bloei van het speenkruid reeds zien.

De dotterbloem bloeit ook prachtig geel maar is een stuk groter. Het groeit nog maar op één plek in de Pesserma.
Nog wel even geduld, meestal begint de bloei pas eind maart. 

Door de lage ligging is er in en rondom de Pesserma het hele jaar door kwelwater te zien. IJzerrijke grondwater komt hier overal naar boven. Het ijzer gaat oxideren als het in aanraking komt met zuurstof en hierdoor kleurt het water bruin. Bacterieën spelen hierin ook een rol en vormen een dun en kleurrijk laagje bovenop het water. In de zon, is het van dichtbij een waar natuurkunstwerk. 

In 2021 hadden we na een natte periode, waarin er, net als nu, veel kwelwater was, een sneeuwstorm en ging het daarna hard vriezen. Het bruine kwelwater zorgde voor een soort van beekjes en rivierlopenstructuur in het witte sneeuwijs. 




De zwarte els met zijn kenmerkende mannelijke katjes bloeit nu volop. Je ziet ook de vrouwelijke elzenproppen zitten. De wind verplaatst het stuifmeel van de ene boom naar de andere en moet voor de bevruchting zorgen.  

Als je heel goed zoekt kan je op de grond -juist in deze maand- hele kleine paddenstoelen vinden op de katjes van vorig jaar. Alleen voor de naam zou je toch al gaan zoeken? Elzenkatjesmummiekelkje.
Als je hem niet vindt; niet getreurd, je hebt er immers wel een prachtig scrabblewoord bij geleerd!   



Reacties

Populaire posts van deze blog

De oeroude bossen van Bad Bentheim en Samerrott.

Op een hete zomeravond in september rondom de Hoge Stoep

Windhoos van 14 juli 1975