10 mooie zonsopkomsten in zuid-Drenthe.

Vele oudere beschavingen wisten het al; de zon is wellicht het meest magisch iets van wat er bestaat op aarde. Iedere dag hebben we weer een nieuwe kans om te genieten van dit hemels moment, als hij als een klein bolletje boven de horizon verschijnt. 
Maar ook vlak daarvoor, in het zogenaamde 'blauw uurtje' is het al dikwijls genieten geblazen in de natuur. Als even later de zon wat hoger staat en je hebt het geluk dat er grondmist hangt over de velden, dan is het helemaal een feestje om buiten te zijn. Dan richt ik mijn blik altijd naar beneden. De insecten en spinnewebben zijn nu op hun mooist en de beestjes kunnen nog niet bewegen, wat maakt dat ze van alle kanten zijn te fotograferen. 

Wat een zonsopkomst een extra dimensie geeft, is de rust die er dan nog heerst. 
Even geen mensen, de wind is vaak wat minder dan overdag en er zijn nog maar weinig storende geluiden te horen

Ik krijg regelmatig de vraag wat de mooiste plek is om een zonsopkomst te zien in Drenthe. Ter inspiratie hierbij tien aanraders om in zuid-Drenthe om de zon te zien opkomen. De route er naartoe moet je maar even op Google opzoeken. 
O ja, vergeet niet je wekker te zetten ;-) 


                                       

                   



1) Het Mantingerzand met zijn heide, zand, vliegdennen en beroemde jeneverbessen. Vanaf de parkeerplaats aan het Koolveen loop je snel de open heide op. Heb je de beroemde dikke den al eens ontdekt hier? 
------------------------------------------------------------------------------------------------




                                                                             

2) Mijn meest gefotografeerde boom ooit stond in de Boerenveensche plassen. Je kan hier vanuit je auto fantastische foto's maken met dikwijls watervogels of Schotse Hooglanders in de buurt. Als je er geen storende hoogspanningskabels, rookpluimen of een zendmast erop wilt hebben, moet je gaan als het mistig is.  Helaas is de dode boom inmiddels omgevallen.
Gelukkig hebben we de foto's nog.. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------


                                                  



3) Wil je echt een Drents plaatje maken, dan is een hunebed natuurlijk het symbool bij uitstek. In zuid-Drenthe staan er niet zoveel, maar bovenop de Havelterberg liggen er maar lieftst twee stuks. Daarnaast heb je mooie solitaire bomen en dikijls een mooie grondmist in de laagte ernaast, dus vervelen doe je je hier zeker niet.  
-------------------------------------------------------------------------------------------------



   

4) Bij de Mepper hooilanden heb je een grote kans dat je hier 's ochtends een vogelaar tegenkomt. Hier overwinteren namelijk honderden eenden, ganzen en wilde zwanen. Kijk je echter naar het oosten dan komt de zon hier in de winter mooi op achter de karakteristieke takken van de elzen. De opstijgende ganzen vlak voor zonsopkomst maakt het helemaal af. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------




   

                                                             

5) Wil je een mooie spiegelfoto, dan is de vogelkijkhut bij de Davidsplassen in het Dwingelderveld een echte aanrader. Ook hier kan je 's winters soms wel duizenden watervogels zien opvliegen. Daarna keert de rust snel terug en is het al snel weer het stilste plekje van Drenthe. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------



6) Op de grens met Overijssel kronkelt de Reest door de weilanden. In het open landschap nabij Paardelanden kan je mooi rustig rondrijden en het beekje, een ree, koeien of afrasteringspalen tegenkomen die erom vragen om te woren vastgelegd met je camera. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------



                                              

7) Er zijn maar weinig plaatsen waar je in Drenthe de zon boven de wolken kan zien opkomen. Je moet er op de VAM-berg eerst wel even 48 meter voor omhoog klimmen. Dan nog heb je, als je boven bent, nog geen garantie dat de zon boven de mist uitkomt. Als je het echter maar vaak genoeg probeert, dan heb vanzelf een keer prijs en waan je je eerder in Limburg dan op een vuilnisbelt in Drenthe. Niet achterom kijken en ook je neus dicht houden, anders heb je een grote kans op een deceptie. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------




                                                             

8) Het Zwarte gat bij Kerkenveld / Zuidwolde is een klein natuurgebied maar heeft alles in zich om volop van de natuur te kunnen genieten. Bij mistig weer kan je hier rond de oever lopend wellicht een libel, vol met dauwdruppels, aantreffen.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------






9) Het Dwingelderveld nabij Ruinen. Naast de Schaapskooi staat een uitkijktoren en dat geeft vooral bij grondmist een heel mooi plaatje. Loop daarna eens richting het Kloosterveld, naar de teloscoop of richting de tuin bij het bezoekerscentrum en je komt echt altijd wel, mits je je slaap uit de ogen hebt gewerven, wel iets moois tegen. Mischien wel twee parende kraanvogel of duizenden opvliegende spreeuwen.. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                          






10) Langs de kant van de weg... Gewoon vlak voor zonsopkomst een beetje rondtoeren over de Drentse wegen en rijden langs bos, heide en weide terwijl je je ogen goed de kost geeft. Voordeel; je zit lekker warm. 

Succes ! 







Reacties

Populaire posts van deze blog

De oeroude bossen van Bad Bentheim en Samerrott.

Op een hete zomeravond in september rondom de Hoge Stoep

Windhoos van 14 juli 1975