Dag zomer. Welkom herfst.

De afgelopen 15 jaar zijn er in Drenthe prachtige natuurgebieden ontwikkeld. Vak hebben ze als doel om als waterbuffer te dienen in tijden van veel neerslag. De Mepper Hooilanden nabij Meppen is zo'n gebied. 
Waar ik pas zo'n 15 jaar geleden voor het eerst een grote Zilverreiger in Drenthe zag, is deze soort tegenwoordig talrijk te noemen. 

Ze vlogen op een gegeven moment allemaal op en in één shot zie je nu 5 verschillende silhouetten.
De blauwe Reiger was er ook met meerdere exemplaren aanwezig. Één bleef mooi staan met zijn snavel net een beetje open.
Het was grijs buiten en dit gaf samen met de dode bomen een naargeestig sfeertje.


Gelukkig zijn er in deze tijd van het jaar altijd wel ergens prachtige rode heidelibellen te zien die de boel een beetje opfleuren. 

Ook bij een ven in de boswachterij Gees was het mistroostig. De zomer lijkt gisteren definitief afscheid te hebben genomen en de herfstsfeer komt steeds duidelijker in beeld.


De vliegen kwamen op de voor hun welriekende geur van de stinkzwam af. Het begon inmiddels te regenen en dus maar richting huis gereden. In Nieuw Balinge was het echter alweer droog en daarom nog maar even in de buurt van de ijsbaan rondgestruind.

De meer dan honderd huiszwaluwen die laag over de heide scheerden was een mooi gezicht. Nog leuker was de solitaire boom midden op de heide waar tientallen zich verzamelden. Onder een luid getwitter besproken ze wellicht de aanstaande thuisreis naar Zuid-Afrika die spoedig zal aanvangen.

De ijsbaan lag er vredig bij. Helaas waren er geen ringslangen of adders deze keer maar de waterlelies deden het nog goed.Aan het einde van deze grijze dag liet de zon zich nog heel even zien en kleurde de hele omgeving in het rood.