Langs de Reest van Schiphorst naar de Stapel. Land van de das, ree en ooievaar.

Met buiten zo'n 10 graden en een prachtige blauwe lucht ging ik vandaag aan de struun langs de Reest. De harde zuidwester had ik grotendeels in de rug dus het liep heerlijk.
Het uiterste zuiden van Drenthe doet heel anders aan dan de rest van de provincie. Natuur en cultuur gaan hier hand in hand. Een nog ongerepte beek stroomt hier langs vele met bos begroeide zandduinen en essen. De hooggelegen bossen zijn overdag een toevluchtsoord voor vele zoogdieren zoals de ree en das. De beekdal graslanden zijn het domein van de ooievaar, die hier in grote getale voorkomen. 
Schiphorst. Deze streek staat bekend om zijn herenhuizen, natuurlijk met een statige beuk. Een rode beuk gaf aan dat je de eigenaar was. Een  groene beuk gaf aan dat je het huis pachtte. 

De reeën in dit bos zijn duidelijk wandelende mensen gewend. Ze blijven stokstijf staan en gokken erop dat je ze niet ziet. Helaas voor deze sprong reeën zag ik ze wel en kon een mooi plaatje maken. 

Ze wilden graag op de foto, op de achtergrond Huize Dickninge. Ooit stond hier een klooster, tegenwoordig een statig herenhuis met appartementen. Hier groeit de grootste populatie holwortel van Nederland. Nog een maand wachten en het is hier prachtig paars. 

Één van de oudste en meest uitgebreide dassenburchten van Drenthe. 


De Havixhorst is een prachtige eeuwenoude havezate waar je heerlijk exclusief  kan eten..

De Lokkerij doet zijn naam eer aan. Er komen in deze omgeving ook 's winters nog steeds tientallen ooievaars voor. Ze zijn tevergeefs op zoek naar kikkers.  Deze ooievaars worden bijgevoerd met eendagskuikens want anders legden ze het loodje.     

Op een enkele plek staat het water buiten de oevers. In het najaar 1998 viel juist in dit gebied meer dan 100 mm in 24 uur en de Reest werd een rivier van meer dan 100 meter breed.    

Lakenvelders. 

De grachten rondom de landgoederen worden gevuld met Reestwater.   

Het doet me goed om te zien dat er nog steeds kinderen zijn die hutten bouwen ! 

Een vroege prachtig bloeiende Paardenbloem laat zien de het voorjaar eraan komt.  

De Reest. 


’t Ende is een monumentale boerderij , gelegen aan de Reest.  Het is omgebouwd tot een bezoekerscentrum van het Drentse Landschap.