Kruisbekken in het Echtenerzand

Het Echtenerzand is een redelijk groot heideterrein met veel afwisseling in hoogte en begroeiing. Het is daarom een prachtig wandelgebied. Deze winter hoorde ik van velen waarnemingen van Kruisbekken in deze omgeving. Zelfs de zeldzame grote kruisbek is hier waargenomen. Nu ben ik niet zo'n vogelaar maar zo'n speciaal vogeltje wilde ik altijd al eens zien. Zoals zijn naam al aangeeft, zijn snavel zit er gekruist aan. Dit lijkt een foutje van onze lieve heer of de evolutie, maar blijkt een zeer handig instrument om dennenappels en kegels van sparren me open te wrikken om zo te kunnen smullen van de zaden die hierin verborgen zitten.    
Vandaag voor de derde keer deze winter hier rondgestruind en eindelijk heb ik ze gezien. Natuurlijk was er meer te zien dan alleen maar kruisbekken. We zagen een zwarte specht, hoorden verschillende grote bonte spechten en ontdekten vele sporen van dassen.  

De beide dassenburchten in dit bos liggen er mooi bij. Binnen nu en twee weken worden de jonge dasjes geboren en is het wijs om niet meer in de buurt te komen omdat een gestreste moederdas de jongen kan doodbijten.  
een holle boom
een muziekboom
een kunstboom
een slaapplek voor het winterkoninkje
kortom, in de de natuur is niets overbodig
Het Echtens Paradies noemen ze het hier. Het is hier inderdaad paradijselijk mooi. 
Een geel-groene vrouwtjes kruisbek. 
Een rood gekleurd mannetje.
Ze gaven elkaar iets lekkers.  

De kruisbekken leven normaal in het noorden waar vele naaldbomen groeien. In het najaar en in de winter is er om de paar jaar sprake van een ware invasie. De laatste jaren zijn er vaker invasies van deze vinkachtige vogeltjes en blijven er ook vogels in Nederland achter. Nu broeden er jaarlijks honderden kruisbekken in Nederland. 

Op het filmpje dat ik maakte is niet duidelijk te zien hoe een Grote Kruisbek zijn snavel gebruikt. Daarom deze keer een filmpje van internet. 
Meer weten? kijk op:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisbek