Langs de Regge en over de Lemelerberg.

De Regge is een beekje die bij Ommen in de Vecht uitstroomt. Een paar kilometer eerder schuurt een oude meander van de beek langs Besthemerberg, gelegen in de stuwwal van Ommen. Er is een voor Noord-Nederlandse begrippen, zeer hoge oeverwal ontstaan.

'De steile oever' 
De Beneden-Regge is de laatste jaren weer in zijn oude staat van een kronkelend beek teruggebracht en heeft weer alle ruimte om buiten zijn oevers te treden. Het heeft de afgelopen dagen flink geregend en het lijkt opeens een brede rivier.  
In het rivierenlandschap loopt een enkele paard. De herfstkleuren zijn nog net zichtbaar en ik geniet  met volle teugen van een uurtje zon.  
Naast de beek ontvouwd zich een alleraardigst coulissen landschap met oude eiken, oude boomwallen en kleine weilanden. 
Twee paarden genieten net als ik van het zonnetje en racen door het gras. 
Nu de bladeren bijna allemaal van de bomen zijn afgewaaid komen de opvallend gekleurde vruchtjes van de kardinaalmuts helemaal tot hun recht. 
Varens behoren tot de oudste plantengropen van de wereld. 350 miljoen jaar gelden waren ze de meest voorkomende landplanten!  Momenteel komen er in Nederland zo'n dertig soorten voor. Ieder met zijn eigen voorkeur. De eikvaren groeit vaak onder de eik in een oude boomwal. Aan het einde van de zomer vormen zich sporenhoopjes aan de onderzijde van het blad. 
Eerde is een kleine buurtschap waar de tijd lijkt stil te staan. 
Na dagenlang grijs weer kan ik extra genieten van de de zon die de stammen van een rijtje bomen beschijnt. 
Overijssel telt vele kastelen. Kasteel Eerde is een  statig optrekje waar momenteel een internationale kostschool in is gehuisvest.  
Achter de slotgracht staat een heuse kasteelmuur. Natuur is overal! 
Een tiental kilometers naar het zuidwesten, aan de andere kant van de Regge, ligt de Lemelerberg, Op mijn racefiets komende vanuit het noorden was dit meestal het eerste klimmetje, op weg naar de Sallandse heuvelrug. Met mijn verstand op nul en de blik op oneindig, knalden we vaak in één lange sprint naar boven. Vandaag kijk ik deze 'berg' met heel andere ogen.  

Op de zuidhelling liggen nog een paar zandverstuivingen. Inmiddels begint het van tijd tot tijd te motregenen
Een omgezaagde boom is bedekt met mos en met de oranje aderzwam.  
Kristalheldere druppels en één modderspetter, samen op een eikenblad. 
Nog een paar dagen en dan staat er wat kouder weer in de verwachting en zal het snel afgelopen zijn met de paddenstoelen. 
Tot die tijd genieten we er nog maar even van. 
Nu het dierenleven zich heeft verstopt valt mijn oog als vanzelf op de korstmossen zoals bekertjesmos, die het prima naar hun zin hebben op de kale zandgronden.   
De uiteinden van bekertjesmos zijn vaak gekleurd. Er zijn vele soorten die voor een leek als zonder literatuur niet met zekerheid op naam zijn te brengen,