De bruine kikkers bij het bezoekerscentrum van natuurmonumenten in Ruinen.

Op tweede paasdag 2016 was er een fikse storm langs de kust. In Drenthe waaide het ook flink door, maar tussen de buien door klaarde het flink op en gingen we vol goede moed met gezin en schoonouders naar het bezoekerscentrum bij het Dwingelderveld. Er zouden immers een massa heikikkers zitten.

In het ven naast het centrum zaten ze er inderdaad met tientallen.Met tegenlicht gaf het een apart gezicht met al dat weerkaatsende kikkerdril Al snel bleken het echter geen heikikkers te zijn maar de bruine kikker. Die mannetjes krijgen in de paartijd een blauwachtige buik. De mannetjes van de heikikkers worden helemaal blauw.  
Er waren veel meer mannetjes dan vrouwtjes te zien. De bruine vrouwtjes hadden het dan ook zwaar te verduren. 
Letterlijk een plaatje. 
Vooral de weerkaatsing  van de ogen in het water vind ik mooi. 
Een opgeblazen kikker. Het is een heerlijk zacht geluid wat alle mannetjes bij elkaar produceren. 
Behalve alle kikkers lagen er emmers vol kikkerdril. 
De eitjes zitten en in week omhulsel dat ze beschermt en als een lens werkt. De zonnestralen worden weerkaatst richting het eitje wat daardoor sneller groeit. 
Zo snel een vrouwtje het water bereikt klimt er een mannetje op haar rug. Dankzij de speciaal in deze periode aangegroeide paarborstels, (zwarte eeltachtige knobbels op de duimen) pakt hij haar stevig onder de oksels beet en laat niet meer los totdat ze haar eitjes in het ondiepe water legt. Het mannetjes bevrucht nu direct de eitjes.Het is onderzocht in de Pyreneeën dat de minder succesvolle vrijgezelle mannetjes, nadien alsnog de hompen bij langs gaan om de eitjes die eventueel niet bevrucht zijn, alsnog te bevruchten. Drilpiraterij wordt dit genoemd, zou dat hier ook gebeuren?     
Er loopt een verlaagd pad door het water. Door het glas zien we nog een paartje onder water zwemmen. Zo te zien heeft het vrouwtje haar hele buik nog vol met eitjes. Een filmpje dat ik maakte en waarin je o.a.het geluid van mannetjes hoort.

In de verte schoven met een behoorlijke snelheid prachtige buien voorbij. 
Nog geen vlinder te zien in de vlindertuin, maar op de hoge bank concludeert Alinda dat dit een mooie plek is om reeën uit het mais te zien lopen  


Reacties

 1. Prachtige fotos en filmpje. Maar waarom zet jij je naam niet met Paint of ander programma in de foto met het © teken, want dan kunnen anderen het niet overnemen.
  Maar het is een mooi gezicht en gehoor van deze kikker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Als mensen echt willen, dan jatten ze het wel hoor. Of je moet het dwars erin zetten maar dat staat zo lelijk. Zal echter eens uitzoeken of ik het snel in mijn bewerkingsprogramma kan laten invoegen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Benieuwd naar je reactie.

Populaire posts van deze blog

Urban nature & art in en rond een oude fabriek.

Hoogzomer op de Woldberg en in de Eese.