Op natuuravontuur in Schoonebeek.

Vandaag ben ik met een elftal enthousiaste buitenkinderen en twee even enthousiaste moeders het bos in geweest geweest nabij Schoonebeek. Vandaag stond 'overleven in de natuur' op het programma. 

Als we een wissel (een door dieren platgetreden paadje) zien, lopen we die af.  Er zijn aanwijzingen gevonden dat hier ergens een dassenburcht zou kunnen zitten en dat zou heel leuk zijn als we die samen zouden ontdekken. We strunen wat door het jonge aanplant en ontdekken al snel, aan het einde van de korte wissel, een hele hoop afgeknabbelde maiskolven. Dat zou best wel eens van een das kunnen zijn,  
Er zijn door het koude weer nog maar zeer weinig dieren te ontdekken. Sporen zoeken kunnen ze  echter als de beste en is minstens zo leuk. Hier wordt een braakbal als trofee voor moeders meegenomen naar huis. 
Ze maken groepjes en gewapend met wat touw en een paar korte aanwijzingen, krijgen ze van mij de opdracht om een plan voor een schuilhut te maken. Als ze de ideeën in het groepje hebben uitgewisseld, geven we links en rechts nog wat tips en al snel gaan ze voortvarend aan de slag 
Er wordt keihard aangepakt, voorbeeldig naar elkaar geluisterd en goed samen gewerkt. Het resultaat is dan ook een sterke en een bijna waterdichte schuilhut.  
Niet te groot of te hoog, zodat de warmte er goed in blijft. Hier mag je trots op zijn!   
Een ander groepje vindt tijdens het werken een schedel van een reegeit. 


Compleet met waslijn en ach, de benen kunnen wel buiten de hut liggen. als je hoofd en bovenlichaam maar droog is. Gebouwd zonder touw te gebruiken.


Iemand ontdekt een grote pluk haar, waar nog een stuk huid van de ree nog aan zit.
Genieten.

Konijnenschedel op een bedje van mos. 


Bekleden met dood gras maakt een zacht bedje en het houdt de hut warm en waterdicht. Hopelijk. 
Na een pauze, die sommigen zichzelf niet gunnen, mogen ze nog even balanceren op het touw.  

Tja, toen ging ik het touw opruimen en gaf ik ze de opdracht om, met behulp van de kompassen, terug te lopen naar de auto's. Ze gingen dwars door het bos en kwamen gehavend met krassen van bramen op hun handen en een enkeling zelfs met een nat pak het bos uit. Hoe het precies kwam; daar hebben we het maar niet over:-) Gelukkig konden ze er tien minuten later samen hartelijk om lachen en ontdekte ze dat een laars vol met water eigenlijk een muziekinstrument is :-). 
Levenslessen.   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Urban nature & art in en rond een oude fabriek.

Hoogzomer op de Woldberg en in de Eese.

Crop marks in het Drentse land