Een zonnig Lauwersoog met dansende baardmannetjes terwijl in Drenthe alles bedekt raakt onder de ruige rijp.

Het beste antwoord op als je blue monday  gevoelens hebt, is erop uit te gaan. Wat werkt er beter dan al je goede voornemens  te begraven in de klei van Moddergat en te genieten van een heuse fata morgana boven het water ?

De laatste jaren ga ik steevast met Hero Moorlag in de winterperiode naar Lauwersoog om te vogelen. Nu ben ik niet zo'n vogelaar en we worden door de echte mannen met de lange toeters vaak wat meewarig aangekeken met onze kleine camera's maar wat zien we iedere jaar weer leuke dingen in het hoge noorden.

Ondertussen is het mistig en vorstig in Drenthe en is er na twee dagen een prachtige ruige rijp ontstaan. Wat een verschillen in ons kleine landje.

Wilde zwaan
Hero weet exact op welke paaltjes de slechtvalk vaak te zien is en jawel hoor, daar zit ie. Waarschijnlijk uit te rusten van een  lekker maaltje gans. Deze grote vogel die kan zelfs een blauwe reiger aan.  

De rust wordt wreed verstoord als er een stuk of negen hele vreemde vogels langs komen knorren. Wat mogen we toch dankbaar zijn dat we in  vredig Nederland dit soort taferelen alleen maar zien als ze oefenen . 

In de haven zitten altijd veel steenlopers. Deze heeft echter een lekker dood visje te pakken. Wij gaan even later ook  traditioneel aan de kibbeling en daarna weer op pad  richting Moddergat. 

In de polder richting Friesland liggen honderden brandganzen met op de voorgrond twee rotganzen mat hun witte vlek op de hals.
In Moddergat door de modder, op zoek naar de mooiste plaatjes.

In Moddergat kan je een heel eind over twee pieren lopen en is een heel stuk buitendijks kwelder. Het is afgaand water en prachtig onbewolkt  terwijl Drenthe inmiddels onder een deken van mist zit. 
Als landrot is het leuk om een boot weerspiegelt te zien zweven boven het water.   
Scholeksters op het slik. 
Tegen het einde van de dag beleven we ons mooiste moment met vier baardmannetjes. Wat is het vrouwtje baardmannetje -zonder baard-  toch  ook prachtig en zo dichtbij.  

Dit is toch wel de foto van de dag. Wat een behendigheid en mooi scherp. 


Het filmpje laat mooi zien hoe ze de minuscule zaadjes uit de op en neer dansende pluimen halen.


De zon gaat onder boven het Grunninger land 
Hier het verslag van vorig jaar met weer heel andere vogels :
http://bartjestruun.blogspot.nl/2015/12/rondom-de-lauwersmeer.html


En in Drenthe? Daar is het een dag later een compleet andere wereld maar niet minder mooi. Wat veel ruige rijp. Onder de bomen sneeuwt het uit naar beneden en dat zorgt voor witte wegen.

.
Reacties

  1. Prachtige beelden, Bart! Toch maar goed dat we maandag zijn gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie maar voor mij onbekende plaats. zeker de baardmannetjes war een geluk om die te zien.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Benieuwd naar je reactie.

Populaire posts van deze blog

Urban nature & art in en rond een oude fabriek.

Hoogzomer op de Woldberg en in de Eese.