Publiekstrekker in het Dwingelderveld

De afgelopen week zijn de  adders uit hun winterslaap wakker geworden. Op een walletje in het Dwingelderveld ontdekten we vanmiddag 5 stuks. In de half uur dat we er waren kwamen er echter wel tientallen mensen een kijkje nemen. Ze bleken een ware attractie. 


Helemaal opgerold liggen ze te wachten tot het nog wat warmer wordt. 


Toch wel heel leuk dat mensen en vooral kinderen gewoon langs het pad ,op een meter afstand zoveel adders kunnen spotten

De oude zaaddozen van het haarmos zijn van dichtbij zo mooi. 

Één van de eerste planten die bloeien, is het klein hoefblad.. De bloemen komen eerder tevoorschijn dan het blad. Het is dan ook een zogenaamde naaktbloeier. 

Een omgevallen beukenstam zit onder de pukkels van de  roestbruine kogelzwam. 

Er zijn ook in het voorjaar nog vele -harde- paddenstoelen te spotten. Deze roodgerande houtzwam zie je al op meters afstand. 

Een paar meter naast de voet van de stam van een  nog levende spar komt deze dennenvoetzwam  uit de grond. Een paar meter verderop zit een oud vergaand en verdroogd exemplaar van vorig jaar. Ook deze wortelparasiet is al ver heen. Volgend herfst komt er gewoon weer een nieuw exemplaar, weer een par meter verderop.  De schimmel veroorzaakt bruinrot en de boom is ten dode opgeschreven.  Een week later was het nog mooier en maakte ik bovenstaande film.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Urban nature & art in en rond een oude fabriek.

Hoogzomer op de Woldberg en in de Eese.

Crop marks in het Drentse land