Rondje Texel, cultuur en natuur.

Vandaag aan de struun met de hele familie. Dat is wel wat anders dan alleen door de wildernis wandelen. Het werd een afwisselende autorit rondom het eiland, met vele leuke stops.
Met 11 graden en een stevige wind, kracht 6, was het herfstachtig te noemen.

Rondom het huisje  komen soms twee gaaien even buurten.
Het hoogste punt van Texel met een typische schapenboet, een schuur die half af lijkt en schapenweilanden die omzoomd zijn door gestapelde graszoden; zogenaamde tuinwallen. Op de achtergrond varen grote schepen langs.
De tuinwallen worden hier keurig onderhouden.
De hoge berg bestaat uit keileem dat hier is opgestuwd tijdens de een na laatste ijstijd. Het leem zorgt er voor dat er in  de drinkpoelen water blijft staan.
Schapenboet met stolpboerderij.
Er is een heuse schans met 1 kanon. Reeds aangelegd in 1574.
Op het fort raakt een haas door ons in paniek en besluit dat er maar 1 manier is om weg te komen van een eiland. Met een grote sprong springt hij onbevreesd in het koude water en zwemt, tot mijn verbazing, razendsnel naar de overkant.
Langs de polderdijk liggen tientallen plassen waarin vele verschillende soorten vogels foerageren. Een slobeend valt op door zijn grote snavel en opvallende kleuren.
Tel maar eens de verschillende soorten vogels.
Zwartbuikrotganzen.
Eten, eten, eten
Stilleven op het wad

Plevieren ? in het slik op het wad.
We moesten er een eind voor lopen maar daar lagen ze, tientallen zeehonden lagen op een paar honderd meter uit de kust op een zandbank. 

Een dag later brak de zon door en was het nog mooier :  http://bartjestruun.blogspot.nl/2014/12/langs-het-strand-en-door-de-duinen-van.html

Reacties

  1. Prachtig Bart!
    Lekker uitwaaien, al is windkracht 6 jou vast nog niet krachtig genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Benieuwd naar je reactie.

Populaire posts van deze blog

Urban nature & art in en rond een oude fabriek.

Hoogzomer op de Woldberg en in de Eese.

Crop marks in het Drentse land