Herfstbeelden bij zomerse temperaturen.

        De droogte en de steeds weer terugkerende warmte, maakt dat 2018 wel eens een heel bijzonder weer jaar kan worden. Voor de gemiddelde burger allemaal heerlijk, maar als je je erin verdiept en het in breder perspectief ziet, dan is dit de zoveelste waarschuwing dat het klimaat steeds verder opwarmt. De gevolgen in de Drentse natuur zijn momenteel duidelijk zichtbaar, maar gelukkig zeker niet dramatisch.
Hier niet, maar in andere delen van de wereld is het water al letterlijk naar de lippen gestegen.
En ik? Ik probeer ook toch vooral te blijven genieten van de prachtige natuur, want ik besef steeds meer hoe kwetsbaar het allemaal is en dat wat ik hier nu allemaal zie en beleef, kan over 100 jaar zomaar eens niet meer mogelijk zijn.   Amen :-)

Bij het ochtendgloren in de Mepper Hooilanden, is mooi de scheiding tussen de droge lucht in Duitsland en de opdringende vochtige lucht uit het westen zichtbaar.

Een bruine kikker wil wel even poseren op een blauwe kaaszwam. 
Kleverige koraalzwam in het zonnetje gezet.
Eten en gegeten worden. Een schimmel 'eet' deze paddenstoel op.
De schoonheid van de porseleinzwam is betoverend. 
Het is een van de meest mysterieuze wezens van Nederland en beweegt zich heel langzaam door alle bossen van Nederland; slijmzwammen. Je hebt ze in vele uitvoeringen en ze hebben als kenmerk dat ze zich kunnen verplaatsen op zoek naar voedsel ! 
Ze lijken op paddenstoelen en werden daar ook altijd tot gerekend, maar inmiddels weet men dat het zelfs geen naaste familie is. Wat het wel is, daar zijn de meningen nog over verdeeld, maar dat ik het leuk vind om weer een nieuwe soort te ontdekken dat is wel zeker. Dit is waarschijnlijk rossig buiskussen.
12 uur later wordt ik al vroeg door Alinda gewekt en aangemoedigd om een stukje op te halen, om het onder een microscoop te bekijken. Tot onze verbazing zijn  de sporenkapsels al helemaal verkleurd. Thuis zie ik dat er een soort van duizendpoot onder vandaan kruipt.   
De geboorte van de grote stinkzwam, met de toepasselijke Latijnse naam Phallus impudicus, is altijd leuk om te zien. De naar poep ruikende zwam komt omhoog uit een 'duivelsei'. De bruine hoed stinkt niet voor niets zo erg. Vliegen komen er vaak binnen een paar uur op af en vreten al snel de geleiachtige toplaag er af. De sporen die er in zitten worden op die manier verspreidt door de vliegen. O ja, de steel van jonge exemplaren is eetbaar. Eet smakelijk. 
Dit jaar zie ik heel veel valse hanenkammen. Hierbij een lief tafereeltje.

Er is natuurlijk veel meer te beleven dan alleen paddo's.
Zo had deze juffer de pech om in een web van een kruisspin te vliegen

Ben je net heerlijk bezig, probeert een jaloers mannetje het feestje te verstoren !

Pantserjuffer in driehoekscompositie.

Behalve pantserjuffers, zijn ook heidelibellen met dit weer nog flink actief. Ik weet de ei afzetting van een paar stelletjes steenrode heidelibellen in slow motion vast te leggen. Klok er maar eens op.

De plassen en vennen zijn nog maar van geringe afmetingen of staan volledig droog. Deze blauwe reiger heeft het daardoor wat gemakkelijker want de vis concentraties zijn daardoor hoog.  

Drooggevallen vennen zijn veranderd in groene weides, hier met een kievit. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De oeroude bossen van Bad Bentheim en Samerrott.

Op een hete zomeravond in september rondom de Hoge Stoep

Windhoos van 14 juli 1975